måndag 9 januari 2012

Extrakostnader, ett vanligt begrepp



Nu håller vi på med val av tapeter till våra väggar. Känslan mot Ekeforshus kring denna post kan nog endast beskrivas som besvikelse. År 2011/2012 är det som ingår i ett hus, med massor av siffror i prislappen, tapeter som ska sättas med överlapp. För er som inte tapetserar jämt så är min egen bild att överlapps-tapet hör till en svunnen tid då Björn Borg och Pernilla Wiberg fortfarande var i världstopp .

OK, med den vetskapen så skred vi småmuttrande till verket och undersökte vad alternativen är och kom fram till följande:

Välja bort tapet och gå på enbart målade väggar = Extrakostnader

Välja bort tapet och gå på vävade + målade väggar = Extrakostnader för målning + Extrakostnader för väv i storleksordningen 5000kr/sovrum

Välja till ett modernt tapetsortiment Easy-Up = Extrakostnader. Prisskillnaden indikerar 200% dyrare tapet (i butiken har vi sett skillnader på ca 40%) + Extrakostnader jobb för att sätta upp Easy-Up (jodå, ni läste rätt!).

Det känns rätt surt att nu komma till insikt med vilka tilläggspengar det blir för att uppnå den standard vi tycker att hustypen förtjänar. Om jag räknat någorlunda rätt så kostar det oss 12000 kronor för att slippa eländiga tapetöverlapp (fortfarande standardtapet då) och 40000 extra för att få vävat under målningen.
"Devil lies in the details" är ett engelskt uttryck som symboliserar känslan nu. När kontrakt för hus skrivs så känns tapetsering fjärran och det är inte de raderna som fingranskas.


/Henrik

2 kommentarer:

  1. Likadant för oss med Vimmerbyhus! Vi valde tapeter från Eco- resp. Boråstapeter och betalade bara 30 kr extra/tapetrulle för easy-up jämfört med vanliga papperstapeterna som ingick. Tycker det var överkomligt. Tapetserade 3 sovrum + fond i vardsrummet.
    Extrakostnaderna för er låter höga, tycker jag nog!

    SvaraRadera
  2. Vi valde till slut målat i hela huset, vitt ( annan färg extrakostnad :) ) och utan fiberväv för "bara" 3500 kr. Billigaste alternativet. Skulle vi ha easy-up hade samma summa kostat endast för vardagsrummet. Är ni nöjda annars med ert bygge?

    SvaraRadera